Què autors van cantar a ‘la prostitució’

Contents

La música sempre ha estat una de les arts més belles, capaç de tocar el cor amb només unes notes, amb una melodia. El que amb prou feines es pot expressar amb paraules, les emocions i sentiments que portem dins, flueixen molt millor a través de la música. Per això és natural que tothom tingui els seus grups i artistes favorits. Que els concerts segueixin sent espectacles catàrtics on les emocions estan a flor de pell. Per això és natural que quan una persona demostra tenir un talent especial per arribar als altres a través de la música se’l consideri un geni, gairebé un déu. És una capacitat per a gens senzilla, per descomptat. Hi ha qui ho aconsegueix gràcies a la manera d’ interpretar , per la seva veu, o mitjançant un instrument, aquestes melodies capaços de erizarnos la pell. Altres simplement les componen, perquè artistes més dotats puguin interpretar-les. I per descomptat, també hi ha els lletristes .

I és que dins la música popular actual , la lletra és gairebé tan important com la pròpia música. Els artistes cuiden molt els versos que van a incloure dins de les seves cançons, ja que envien missatges clars sobre tal o qual tema. Hi temàtiques molt gastades , com l’amor i el desamor, sobre les que ja s’han escrit milions i milions de cançons. Però també hi ha artistes que aspiren a parlar d’altres temes, més realistes, més originals. La cançó protesta, la defensa de drets socials, o fins i tot la religió, són presents en la música, en lletres que solen connectar ràpidament amb els oients, atraient la seva atenció. I la prostitució també és un tema que s’ha tractat per nombrosos artistes de primera nivell, tant espanyols com estrangers. L’ofici més antic de el món ha estat vilipendiat des de la societat, però defensat des de la música , al menys per un bon grapat d’artistes que han posat el seu talent a el servei d’històries emotives.

Joaquín Sabina amb “Una Canción para Magdalena”

Un dels cantautors més respectats del nostre país, sant i senya de la música espanyola dels últims cinquanta anys. Joaquín Sabina s’ha convertit en una icona per la seva veu, per la seva manera d’interpretar els versos que escriu i sobretot, per les seves lletres, que no deixen a ningú indiferent. El Jaén li ha escrit, al llarg de la trajectòria, a tot tipus de dones , sent la temàtica de l’amor, el desamor, el desig i el sexe una de les seves favorites. La demostració és Una Cançó per Magdalena , on parla poèticament d’una trobada amb una prostituta a la qual crida com Maria Magdalena, la seguidora de Jesucrist que, suposadament, es dedicava a l ‘ exercici de la prostitució . És una cançó delicada i bella, presentant a la prostituta com una dona forta, bella i decidida, humanitzant.

Queen amb «Killer Queen»

Va ser 1 dels primers Èxits de la banda britànica , allà pèls anys 70, i per a MOLTS, és una cançó indispensable en el repertori de Mercury i companyia. El que no tothom sap és que el cantant la va Escriure Pensant en aquelles prostitutes que treballaven no nomes a al carrer, sinó también en els altes esferes. Dones elegants, que semblen Arribades d’1 Altre planeta, i amb armes de seducció que són impossibles d’aturar. Per aixó, la «reina assassina» sempre et tindrà a su Mercè, gràcies a AQUESTA explosiva bellesa i la sensualitat que desprenen en tot Moment. La cançó és a més tremendament enganxosa i mostra no NOMÉS el talent de Freddie a les veus, sinó también el de Tots els Seus Companys a la part musical, destacant el sol de l’geni Brian May . Una d’aquestes cançons sobre prostitutes que QUALSEVOL podria dedicar a su nòvia sense adonar-su Autèntic Significat…

The Police amb «Roxanne»

Sting , cantant i compositor principal de la banda americana, era un tipus bastant enamoradís. Això li va venir molt bé p er escriure algunes de les cançons romàntiques més belles -i en alguns casos, també alguna cosa sospechosas- com Message in a Bottle o Every Breath You Take . Roxanne també tindria un lloc d’honor entre els clàssics de The Police, i molts la tenen com una preciosa cançó de demostració d’amor absolut per part de Sting. I ho és, sens dubte, només que no de la manera en què tots esperen … Perquè Roxanne era, suposadament, una prostituta que feia el carrer quan Sting la va conèixer i es va enamorar perdudament d’ella, arribant fins i tot a perseguir-la. Ara, aquests versos que afirmen que no volia compartir-la amb cap altre noi potser tinguin un nou sentit per a tu, oi?

Héroes del Silencio amb “Con Nombre de Guerra”

El grupo zaragozano Héroes del Silencio consiguió una gran fama no solo en España, sino en buena parte de Latinoamérica e incluso en Europa a principios de los 90. Algo inaudito para un grupo de rock que además cantaba en español. Lo mismo hubiera dado cambiar el idioma, en realidad, porque las letras de Enrique Bunbury eran tan crípticas que sus fans se limitaban a corearlas sin llegar muy bien a entenderlas… salvo por un par de casos. Con Nombre de Guerra, incluida en su segundo disco Senderos de Traición, tiene una letra bastante explícita para lo que solían hacer los aragoneses. La canción se desarrolla a través de un encuentro con una prostituta, algo que queda evidenciado en frases como “solo soy unos billetes para ti”. No sabemos si la experiencia fue real o inventada, pero es curioso que una de las pocas canciones que realmente se entiendan del grupo rockero tenga que ver, precisamente con la prostitución.

Extremoduro amb “Puta”

Y sin salir de España nos vamos hacia Extremadura para hablar del grupo más grande que esa comunidad ha visto nacer en los últimos tiempos. Robe Iniesta, genio y figura, fundó en 1987 el grupo Extremoduro, una banda que cambió la manera de entender el rock en nuestro país, con un tinte más canalla y callejero. Su voz cazallera, los ritmos rápidos y las letras crudas pero a la vez poéticas conferían de una personalidad indudable a este proyecto. Y es que tener canciones como Puta en un repertorio es toda una declaración de intenciones. Un viaje intenso, una montaña rusa de emociones contada en primera persona sobre un encuentro fugaz pero inolvidable. Y todo ello mezclado con referencias a Lorca o a Machado… Desde luego, a Robe Iniesta se le pueden sacar muchos defectos, pero cualquiera reconocerá su talento para crear versos inolvidables.