Groupies, les fans més apassionades

Contents

L’any 2000, un jove director gairebé inexpert anomenat Cameron Crowe va estrenar una pel·lícula que es va convertir en un clàssic de culte a l’instant. Es deia Gairebé Famosos, i seguia la història de William, un adolescent apassionat de la música que arribava a escriure per a revistes importants com Rolling Stone. A la pel·lícula, William comença a viatjar de gira al costat del grup Stillwater, una de les bandes més populars d’aquells temps. És allà on coneix la suggerent Penny Lane, interpretada per Kate Hudson, una noia que acompanya el grup a tots els concerts. De vegades fa de núvia d’un dels components, però en altres ocasions simplement es prendrà un glop amb ells, o busca fins i tot altres nois. El personatge de Penny Lane està basant en una noia anomenada Geraldine Edwards, que va ser groupie de diverses bandes molt populars als anys 70. De fet, el mateix Crowe es va inspirar en els seus viatges amb grups per fer la pel·lícula.

Gairebé Famosos mostrava la rebotiga del món del rock, d’aquelles gires que semblen meravelloses i molt luxoses però que moltes vegades són un infern. De manera gairebé autobiogràfica, el director i escriptor del film plasmava les experiències d’un jove adolescent en un moment vital esplèndid, seguint una banda de rock a punt de tocar el cel. L’amor, la por de créixer, la falsa fama i la traïció són temes que es tracten al llarg d’una pel·lícula que va tenir un èxit majúscul al seu moment. Va llançar a més les carreres de Kate Hudson, Zooey Deschanel o Jay Baruchel. El repartiment està ple de joves estrelles i la vibra de la pel·lícula, amb una banda sonora immillorable, la va convertir en una de les favorites de la generació boomer que no havia pogut viure del tot aquella època màgica del rock . A més, el paper de Hudson representava, d’una manera força fidedigna, la realitat de les groupies, noies que seguien els grups a les seves gires. Amb l’aspecte sexual i també el sentimental, la persona de Penny Lane era més complexa que simplement una “noia que es llença els músics”. I precisament de groupies parlarem avui dia, per conèixer més sobre aquestes fans.

Seguidores capaces de qualsevol cosa

Es coneix com groupie qualsevol seguidora que sent una obsessió gairebé malaltissa amb un grup o artista, fins al punt de seguir-los en gira per diverses ciutats o països. El moviment de groupies va néixer segurament als anys 50 i 60, amb artistes com The Beatles o Elvis Presley, i ja des del principi hi ha una connotació sexual evident. Aquestes noies gaudien genuïnament de la música dels artistes, però també sentien una atracció gairebé obsessiva per ells. Tant que sempre es mostraven disponibles per a algun trobament sexual abans o després dels concerts. Els músics, que solien tenir parelles a casa seva, aprofitaven la disponibilitat d’aquestes noies per gaudir del sexe durant les seves gires, que solien ser llargues i tedioses.

Les groupies als 70 i 80

El moment cim per al moviment groupie serien les dècades dels 70 i 80. Especialment la primera, on les primeres grans bandes de rock estaven prenent el món i es convertien en les referències musicals de tots. Grups com The Allman Brothers, Led Zeppelin, The Rolling Stones o Deep Purple realitzaven gires mundials recorrent munts de països i portant a gala aquell lema de “sexe, drogues i rock and roll”. En estar les seves noies a les seves ciutats, això del sexe havia de trobar desconegudes, i per a sorpresa de ningú, sempre hi havia dones disposades a una trobada íntima amb els seus ídols. Les fans podien amuntegar-se a les portes d’un hotel amb la intenció de cridar l’atenció del cantant favorit, però les veritables groupies arribaven a acompanyar els músics en tot moment.

De fet, les pròpies groupies d’aquella època afirmen que allò sexual era només una part de la relació. Que en realitat, elles funcionaven com nòvies en ruta, gairebé mares en alguns moments, cuidant aquests músics i donant-los companyia. Evidentment, ells també buscaven alguna cosa més que només sexe, i de fet, malgrat estar amb aquestes groupies, tampoc feien fàstics a tenir una amant a cada ciutat de la gira. Les experiències d’aquestes dones han servit per donar a conèixer molta informació sobre els grups i artistes de l’època, ja que vivien les gires amb ells, colze a colze. Viatjaven als seus autobusos i avions privats, eren als hotels quan es barallaven, i fins i tot van arribar a inspirar cançons molt reconegudes. No eren simples trofeus sexuals, ni de bon tros.

Prostitució o simple fanatisme?

Per a molts, aquestes noies no eren més que simples fulanes disposades a tot per tenir sexe amb els seus ídols. Algunes, de fet, han reconegut que “col·leccionaven” amants, i es presumien d’haver-se ficat al llit amb els millors músics de la seva generació. Era una època en què l’alliberament sexual estava de moda, després del cisma obert a finals dels 60. Les dones començaven a prendre consciència de la seva pròpia sexualitat i volien aprofitar-la. I evidentment, l’eròtica de l’escenari era massa forta per obviar-la. Aquests músics provocaven un efecte gairebé hipnòtic a les noies, i els oferien no només plaer, sinó també companyia, cosa indispensable en les interminables gires.

Estaven les noies venent-se per sexe? Buscaven fama o reconeixement a través del plaer sexual? En realitat no, encara que podríem discutir si feien servir el seu cos per aconseguir els seus objectius, principalment conèixer de prop els seus ídols. El fanatisme de les groupies era tan gran que fins i tot arribaven a ficar-se al llit amb els guàrdies de seguretat de les bandes, per així poder accedir als músics en un moment donat. Per a alguns, això serà com prostituir-se, però al cap ia la fi no és res que un home no faria si volgués aconseguir el mateix amb una de les estrelles favorites. De fet, també hi ha hagut groupies masculins, encara que eren minoria, seguint artistes com Courtney Love o The Bangles. Les noies copaven els seients dels autobusos de les bandes, i estaven sempre disponibles per als seus artistes preferits..

Existeixen groupies actualment?

Això de les groupies sembla tret de les històries dels bojos anys 70, on les drogues feien que tothom es comportés d’una manera salvatge. No obstant això, ara com ara també hi continua havent groupies, encara que és cert que en menor mesura. Els artistes segueixen tenint relacions amb els seus fans, encara que d’una manera molt més esporàdica. Les relacions han canviat, la manera com les dones entenen el plaer amb les celebritats també. Ara com ara una noia pot conèixer el seu músic favorit, tenir-hi sexe i quedar-se sol en una aventura. No ho deixaran tot per seguir-los de gira, ni acceptaran convertir-se en la núvia postissa de ningú mentre estan de concerts. El concepte està canviant, però és indubtable que encara hi ha un gran fanatisme dins del món de la música.