L’art, la música i la sensualitat

La història de l’art està plena d’obres amb una forta càrrega de sensualitat. Ja des de l’antiga Grècia és normal trobar, per exemple en les escultures, figures que representen clarament una intenció eròtica. Així, fins als nostres dies, moltes són les pintures o altres formes d’expressió a través de les quals l’ésser humà ha mostrat les seves obsessions pel que fa al sexe.

Està tònica es repeteix fins als nostres dies, i té una gran rellevància dins de la música moderna. Les cançons són, potser, la forma d’art que de manera més fàcil i efectiva ens pot afectar emocionalment. Diuen que els elements que conformen una bona composició són una bona melodia, un bon cantant, una bona interpretació, una producció a l’alçada i alguna cosa, que ningú sap el que és, però que és el més important. I per aquí per on es cola el que transmeten directe al nostre cervell i d’aquí a les nostres emocions.

D’aquesta manera, podem escoltar Do not Stop Em Know de Queen i sentir un bon rotllo sobtat i irrefrenable. Fins i tot en un mal dia, aquesta obra pot fer-nos ballar, riure i sentir una pujada que ni el més intens dels cafès ho hauria aconseguit. D’altra banda, podem entrar en la més profunda depressió si escoltem Tears in Heaven, d’Eric Clapton, especialment si coneixem la trista història que hi ha darrere d’aquesta obra.

La importància del sexe en la música

L’erotisme i la sensualitat no són aliens a l’anterior, i de fet hi ha una forta unió entre els dos mons. Si ens fixem en el món animal, moltes espècies utilitzen els seus cants com a forma de seguici, la qual cosa va portar a Darwin a desenvolupar la teoria que, per a l’home, el motiu principal de la música és el sexe. Aquesta teoria, almenys en la seva visió més superficial, pot semblar excessiva, però és cert que, per exemple, molts compositors reconeixen haver començat en el món de la música com una simple forma de seducció.

art musica sensualitat

En qualsevol cas, és innegable el component sensual de cançons com Je t’aime moi non plus de Jane Birkin i Serge Gainsbourg, que ens traslladen immediatament a un ambient de màxim erotisme potenciat per la bellesa de l’accent francès, la forma gairebé xiuxiuejant de cantar , la lletra i alguns gemecs que sonen durant els poc més de 4 minuts que dura el tema.

El màrqueting i l’erotisme en la música

Si fem una ullada a la musical comercial d’avui en dia trobem que una gran quantitat d’artistes orienten les seves composicions en aquest sentit. Les llistes d’èxits estan plenes de cançons són explícitament sexuals, o juguen amb dobles sentits o metàfores de contingut eròtic. Només cal escoltar la majoria de cançons de reggaeton per comprovar això que diem, si bé és cert que aquest estil sol estar exempt de bon gust, excepte honroses excepcions.

Ariana Grande musica sensualitat

Ara bé, ¿es tracta d’una qüestió instintiva humana o és simplement que el sexe ven? Per respondre a aquesta pregunta de manera seriosa caldria realitzar una investigació amb la qual es podrien escriure llibres, però pot ser que la resposta es trobi sigui que tots dos factors influeixen. El que està clar és que en la música actual s’usa el sexe com a reclam per vendre, i no només per les lletres que ja hem comentat, sinó que tot el màrqueting gira al voltant d’aquesta idea. Amb veure dia els videoclips de cantants com Ariana Gran, Rihanna o Maluma és suficient per confirmar aquestes idees.

Com hem vist, i per anar concloent, l’art i l’erotisme han anat de la mà durant tota la història, per donar curs a les obsessions dels autors, d’una banda, i per l’interès que causa en el públic, per l’altre. En l’actualitat, a més, especialment potenciat per motius comercials.