Aprendre a tocar un instrument, l’activitat de moda durant el confinament

Contents

La música forma part de la vida de tots nosaltres, ja sigui per escoltar durant una estona la ràdio, al matí, mentre anem en cotxe a la feina, o posar la nostra llista de cançons favorites en els cascos mentre ens relaxem abans de dormir. No obstant això, la pandèmia de l’Covid 19 ens va arrabassar una de les millors formes de gaudir de la música: els concerts en directe. Veure a la nostra banda favorita a l’escenari, cantar totes aquestes cançons que ens sabem de dalt a baix al costat d’altres centenars o fins i tot milers de persones, gaudir d’aquesta energia tan especial que es genera en aquest tipus d’espectacles … Tot es va tallar al març de 2020, i encara que hi ha hagut alguns intents de recuperar- , les coses ja no són com abans, al menys mentre encara hem de lluitar contra la transmissió d’aquesta pandèmia.

No obstant això, la música ha estat també la salvació per a molts durant aquests durs mesos de confinament. Tancats a casa, les alternatives d’oci es limitaven bastant. Per sort, encara teníem Internet, i també la lectura. Molts de nosaltres hem passat més temps llegint o veient sèries i pel·lícules que en tota la nostra vida. Però també hi ha els que han aprofitat per t achar de la llista aquests somnis que sempre havien volgut complir, i que per falta de temps havien hagut de postergar indefinidament. Somnis com aprendre a cuinar, escriure una novel·la o aprendre a tocar un instrument. I és que la música ha estat un puntal clau en la forma d’entendre i fins gairebé gaudir de la pandèmia. Els músics professionals han fet concerts en línia, molts veïns sortien a la balconada per cantar amb les seves guitarres o els seus pianos … I aquells que sempre havien desitjat aprendre a tocar un instrument trobaven el moment perfecte per a fer-ho.

L’atractiu d’aprendre a tocar un instrument

musica-confinamiento-2

Alguns pensaran que, si no ens dedicarem realment a la música, una cosa molt complicada i per al que segurament ja arribem tard, ¿de què ens serveix realment aprendre a tocar un instrument? La resposta és bastant senzilla: perquè ens ajuda a sentir-nos realitzats. És una activitat completa, que també depèn de la nostra pròpia habilitat i de l’instrument escollit, perquè no és el mateix aprendre a tocar bé el violí que la guitarra. No obstant això, veure com avancem, com aprofitem el temps creant una cosa que semblava impossible, arrencant sons i melodies a aquest instrument musical, ens genera una satisfacció i un benestar que són molt necessaris en aquests temps de pandèmia.

Tocar un instrument és una forma magnífica de relaxar-nos , d’concentrar-nos en una única cosa i oblidar tota la resta, de desconnectar de la resta de l’món i els seus problemes. És possible que per als que ens hagin de escoltar sigui just el contrari, per la que buscarem un instrument que no faci massa soroll i un lloc on poder tocar sense molestar massa als altres. El tocar un instrument ens ajudarà també a entendre molt millor la música que ens agrada, a desenvolupar l’oïda, el ritme, i quan tot això acabi, qui sap si també a presentar-nos amb el nostre instrument, en algun petit concert. Començar a compondre cançons en les que parlem del que sentim, de tot el que ens està passant, canalitzant aquesta ràbia, aquesta por o aquesta alegria a través de la música .

La venda d’instruments en quarantena s’ha disparat

De la mateixa manera que la venda de llibres i aparells electrònics com videoconsoles i portàtils, els instruments també han augmentat considerablement les seves vendes durant el temps de pandèmia. Quan vam saber al nostre país que anàvem a estar confinats durant unes setmanes, molts van decidir llançar-se a comprar un instrument per aprendre a tocar-lo i així aprofitar el temps tancats. Si bé és cert que el millor en aquests casos és acudir directament a la botiga per provar en persona l’instrument que més ens convé, el que ens va millor, fer-ho a través d’Internet també és una opció factible , sobretot si tenim molt clar el que busquem.

Aquestes vendes han permès que moltes botigues d’instruments i música sobrevisquin a aquests devastadors mesos de tancament forçós per la pandèmia. Els enviaments seguien estant permesos, així que molts van decidir fer el pas i comprar una guitarra, un baix, un ukelele o un piano durant aquestes primeres setmanes per anar aprenent a tocar-lo, sobretot a través de cursos i vídeos per Internet. Hi havia molt de temps que omplir, i fer-ho amb un instrument era una de les millors opcions possibles perquè a més ens permetia canalitzar les nostres emocions a través d’un art tan bell i que ens arriba tant com la música. Alguns instruments s’han quedat després guardats, quan s’ha tornat a la «normalitat» a l’almenys en part, però per a altres ha estat l’inici d’una incipient carrera musical .

Els instruments més comprats

musica-confinamiento-3

Sens dubte, l’instrument estrella pel que fa a compres durant el confinament es refereix ha estat la guitarra . Fàcil d’aprendre a tocar, perfecta per cantar les nostres cançons favorites i bastant econòmica, la guitarra és un dels instruments preferits de tot el món, molt pràctica per portar a qualsevol lloc o per posar-nos a tocar-la en qualsevol racó. La seva versió reduïda i de quatre cordes, l’ukelele , també ha estat un dels instruments més venuts dels últims temps, cosa que ja venia des d’anys abans de la pandèmia. Finalment, els teclats han tingut també una gran acceptació, ja que són la manera «barata» de tenir un piano a casa, i ofereixen innombrables possibilitats per a aquells que vulguin explorar nous sons.

El boom dels cursos gratuïts en línia

Comprar l’instrument és el primer pas, però després cal aprendre a tocar-lo , una cosa que pot semblar senzill en un primer moment, però que a l’hora d’enfrontar-nos a aquest repte se’ns pot fer una mica costa dalt. Ens caldrà temps i paciència per dominar realment un instrument , encara que és cert que alguns, com la guitarra o el teclat, són relativament senzills si ho comparem amb altres com el saxofon o el violoncel. Per sort, avui dia disposem de tot el coneixement de l’món a Internet, i gràcies als cursos a Youtube són molts els que aprenen des de casa i pel seu compte a dominar qualsevol instrument. També hi ha els cursos gratuïts en línia , que han viscut un increïble creixement en aquests temps de pandèmia, i han permès seguir unes classes una mica més reglades, per a aquells que necessiten tenir-ho tot en ordre.